
GOVERNMENT OF INDIA 

MINISTRY OF CORPORATE AFFAIRS 

LOK SABHA 

STARRED QUESTION NO. 115 

ANSWERED ON FRIDAY, THE 9
TH

 FEBRUARY, 2018/ 

MAGHA 20, 1939 (SAKA) 

REMUNERATION OF CEOs 

QUESTION 

 

*115. SHRI RADHESHYAM BISWAS: 

  

Will the Minister of CORPORATE AFFAIRS               कारपोरेट कार्य मंत्री             

be pleased to state: 

 

(a)   whether  the Companies Act, 1956 has prescribed any ceiling on 

the remuneration of Chief Executive Officers (CEOs) of companies; 

 

(b) if so, the details thereof along with the upper limit of the 

remuneration of CEOs;  

 

(c) whether some companies are paying more than the prescribed 

ceiling to their CEOs; and 

 

(d) if so, the details thereof and the action taken by the Government 

against such companies? 

ANSWER 

THE MINISTER OF CORPORATE AFFAIRS           (SHRI ARUN JAITLEY) 

 कारपोरेट कार्य मंत्री                                                                   (श्री अरुण जेटली) 

 

(a) to (d) : A statement is laid on the Table of the House. 

 

*****  



 

 

 

STATEMENT REFERRED TO IN ANSWER TO LOK SABHA STARRED 

QUESTION NO. 115 FOR 09.02.2018 REGARDING REMUNERATION OF 

CEOs 

______________________________________________________________________________ 

 

(a) to (d):  The total managerial remuneration payable by a public 

company to its managerial personnel, including Board level Chief 

Executive Officer (CEO),  is regulated under sections 197 to 200 read 

with  Schedule V of the Companies Act, 2013 (the Act) and the rules 

made thereunder. In respect of any financial year, the overall 

remuneration payable by a company to all its directors, shall not exceed 

eleven per cent of the net profits of the company for that financial year. 

In case of losses or inadequacy of profits, the remuneration may be paid, 

without approval of Central Government, provided it is within the limits 

prescribed, and subject to conditions specified in the Act and the rules 

made thereunder. If the company is not able to comply with such 

provisions, then it may be paid only with the approval of the Central 

Government. 

 

 

***** 

 


