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PARTICIPATION OF CCI IN THE CONFERENCE  

 

 

QUESTION 

 

997.  SHRI DHARAM VIRA: 

                      

 Will the Minister of CORPORATE AFFAIRS      कारपोरेट कार्य मंत्री  
be pleased to state: 

 

(a)    whether chairperson, members and the officials of the Competition 

Commission of India (CCI) have participated in a recent Conference in Delhi 

organized by the ASSOCHAM and sponsored by private enterprises and the 

parties which are under the investigation of CCI; 

 

(b)    if so, the details thereof; 

 

(c)   whether such participation of CCI in the said commercial event comprise the 

credibility and independence of CCI and violate the precedents and principles 

of the quasi-judicial bodies in their functions; and 

 

(d)    if so, the details thereof and the steps taken by the Government to address the 

issue along with the measures taken by the Government to check and monitor 

such practices in the future? 

  

ANSWER 

 

THE MINISTER OF CORPORATE AFFAIRS                                         (SHRI ARUN JAITLEY) 

            कारपोरेट कार्य मंत्री                                                                  (अरुण जेटली) 
 

(a) to (d) Under the mandate given by section 49 of the Competition Act, 2002, 

Competition Commission of India (CCI) takes measures to engage in competition 

advocacy, creating awareness and imparting training on competition issues.  This is 

done, inter-alia, by participation of Chairperson, Members and officials of the Commission 

in various conferences, seminars and workshops organized by various stakeholders.  CCI, 

however, has not participated in any commercial event. 

 

During financial year 2015-16, CCI has, till date, participated in 55 advocacy 

events, out of which 04 have been organized by ASSOCHAM.  The invites to such 

conferences are from business associations/stakeholders and the Commission does not 

engage with the individual sponsors, if any, and members of the associations.   

 

****** 


